Torták készítése lépésről lépésre
Blog

Mézeskalács Valentin napra

Szükséges eszközök:

  • mézestészta
  • cukormáz
  • zacskók a cukormázhoz
  • por, vagy gél állagú ételfesték
  • fogpiszkáló, vagy tompa végű tű

Cukormáz:

  • 1 tojásfehérje
  • 15-20 dkg porcukor (tojás nagyságától függ)
  • 1 kk. citromlé vagy ecet (2,5 milliliter)
  • 10 g étkezési keményítő

Ez a mézeskalács-díszítés technika úgy készül, hogy a még nedves alapréteget, a másik színű, szintén nedves cukormázzal dekoráljuk. A még nedves cukormázra teszünk mintákat más színű cukormázzal, amely így belesimul, és együtt hagyjuk megszáradni. A mézeseket egyenként díszítsük, mert viszonylag hamar szárad. Ha az első felület már „meghúz”, akkor a második réteg már nem simul bele szépen. Csíkokkal, pöttyökkel is díszíthetjük, de szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és össze is keverhetjük a felületen a színeket, így márványos felületet kapunk. Szükséges hozzá egy hegyes fogpiszkáló, vagy egy tompa végű tű. Az a szerszám, ami képeken látható, egy törött varrásbontó és egy tű „házasságával” készült.

A tojásfehérjét kissé felverjük a robotgép habverőjével. Beletesszük az ecetet és a keményítőt, majd kézi habverővel apránként 10-15 dkg szitált porcukrot (finom szemcsenagyságút) keverünk bele. Akkor kész, ha a habverőt felemelve, a hab lóg, „szakálla”, tartása van, és nem cseppen le, de nem túl kemény. Habzsákba, vagy sarkán kivágott nylonzacskóba tesszük, és ezzel rajzolunk a mézesre.

A terülőmázat a sűrű írókából készítem, cseppenként visszahígítva vízzel. Ha belehúzom a kanalat, és 20 mp alatt záródik össze, akkor jó az állaga. A terülőmázat zacskóba tesszük, a sarkán nagyobb lyukat vágunk, mint az írókához, és ebből terítjük a mázat, a szélétől befelé, egyenletesen.

Előkészítjük a cukormázat.
A gél állagú ételfestéket közvetlenül tesszük a cukormázba, és elkeverjük.
Por alakú ételfesték: kis tálkába kevés vizet teszünk, és feloldjuk benne a por alakú ételfestéket, annyit, hogy híg tejföl sűrűségű legyen. A cukormáz egy részét ízlés szerint megszínezzük a feloldott ételfestékkel, készíthetünk piros, vagy halvány rózsaszín árnyalatot is. A különböző színű írókákat és terülőmázakat külön-külön fóliazsákba tesszük.

A szíveket vékony vonalú cukormáz írókával körbehúzzuk, majd kitöltjük olyan színű terülőmázzal, amilyen a körvonal.

A mézes felületén a cukormázba a másik színnel pöttyöket teszünk, alig érintve a kis pöttyökhöz, vagy kissé megnyomva nagyobbakhoz. A mézes felületére vékony párhuzamos csíkokat húzunk, majd erre merőlegesen fogpiszkálóval belehúzunk a mázba először felülről lefelé, majd alulról felfelé. A pöttyökbe egyenként belehúzunk a tűvel, így szíveket kapunk. Száríthatjuk szobahőmérsékleten egy éjszakán át, vagy légkeveréses sütőben, kb. 30 fokon, nyitott ajtónál, kb 1-2 órán keresztül. A sütőből kivéve kb. egy éjszaka alatt lesz a felülete porcelánkemény. Száradás után még vékony írókával díszíthetjük a mézeskalácsot, vagy a szegélyét, vagy írhatunk rá feliratot.

Képek

© Tortadíszítés 2016 | Minden jog fenntartva. | Grafika és szerkesztés: Petit Typo