Torták készítése lépésről lépésre
Blog

Bocsi Csilla

Bocsi Csilla vagyok, 48 éves, két leány édesanyja. Főállásban energiaszolgáltató cégnél dolgozom, telefonos és írásos ügyfélszolgálati területen, remek kollégákkal együtt.

Első mézeskalácsomat 1995-ben ajándékba kaptam egy nagynénémtől, eztán kedvet éreztem, hogy magam is kipróbáljam. Először karácsonykor, a szűk család részére készítettem mézeskalácsot, később ajándékba, ismerősöknek, barátoknak. A megajándékozottaknak tetszett, és biztattak, hogy nézelődjek, próbálkozzak új mintákkal, formákkal. Kutattam motívumok, minták után, tanultam mások munkáit nézegetve, Youtube videókról. Kérdezősködtem mesterektől a vásárokban, tanulmányoztam népi hímzésmintákat.

A mézeskalács készítés, mint hobbi hamarosan második fő tevékenységgé nőtte ki magát. Köszönöm családomnak a támogatást, nélkülük és segítségük nélkül nem tudtam volna ennyi energiát fektetni az alkotó tevékenységbe.

Az alkotás soha nem állt messze tőlem, egészen kicsi gyermekkoromtól szerettem rajzolni, kézművesedni. Az érettségi után dekoratőr iskolát végeztem, ahol - többek között - grafikai technikákat- és tervezést, rajzot, betűírást tanultam kiváló művész tanáraimtól. Megemlítem Polónyi Károly, Vontszemű Gábor Tolvaly Ernő, Ipach Antal, és Szamos Iván tanáraim nevét. Az iskola után megpróbáltam a felvételit az (akkori nevén) Iparművészeti Főiskolára, de a szabadkézi rajz felvételim nem jól sikerült. Bár a szóbeli felvételin biztattak, hogy gyakoroljak, a következő évben várnak a felvételin, de feladtam a művészeti pályát, és más területen helyezkedtem el. Ezért nagy öröm számomra, hogy a művészet, a rajz a mézeskalács útján visszatért az életembe, és a kalácsok tervezésekor és díszítésénél újra alkothatok. A mézeskalácsokat sokszor úgy kivitelezem, úgy tervezem, "oldom meg", mint anno a Dekoratőr iskolában egy-egy grafikai házi feladatot.

A mézeskalács minden darabja az alapanyag beszerzéstől, a tésztagyúrástól, a díszítés, egészen a csomagolásig mind egyedileg, egyenként kézi munkával készül. Mesterséges anyagot nem használok, a tészta összetétele liszt, cukor, vaj, méz és mézeskalács fűszer. Fontos, hogy ezek élelmiszer alapanyagból készült dísztárgyak, nem fogyasztásra készülnek.

Érdekelnek az új technikák, néhány kurzuson már részt vettem, nagyszerű oktatóknál jártam, airbrush-t tanultam Krickytől, cukorvirág készítést Kiss Ibolykától.

A mézeskalács-készítés népi kismesterség, melyről szerettem volna többet tudni, ezért elvégeztem az OKJ-s mézeskalács-készítő tanfolyamot, 2012-ben vehettem kézhez a bizonyítványomat. A felmenőim között számos kézműves található. Ők főleg a két világháború között alkottak, büszke vagyok rájuk, és szeretnék méltó lenni Hozzájuk.

Minden egyes darabot szeretettel készítek, és boldoggá tesz, ha visszajelzést kapok, hogy tetszik.

Facebook: Csilla mézeskalácsa

Cím: 2013 Pomáz Vörösmarty u. 14/a

Tortáim

© Tortadíszítés 2016 | Minden jog fenntartva. | Grafika és szerkesztés: Petit Typo